در تحلیل تکنیکال، شناسایی تغییرات و پیشبینی روندهای بازار اهمیت زیادی دارد. واگرایی و همگرایی از ابزارهای کلیدی برای این کار هستند. این دو موضوع به معاملهگران کمک میکنند تا با تحلیل حرکات قیمت و مقایسه آن با اندیکاتورهای تکنیکال، فرصتهای مناسبی برای ورود یا خروج از معاملات پیدا کنند. در این مقاله به بررسی انواع واگرایی و همگرایی، اصول، اهمیت و تفاوتهای آنها خواهیم پرداخت.
واگرایی و همگرایی در انواع بازارهای مالی مثل سهام، فارکس، ارز دیجیتال و … وجود دارد و نشان دهنده تغییرات در بازار بدلایل مختلف است. واگرایی و همگرایی در تحلیل تکنیکال را میتوان از مقایسه سقف و کف نمودار قیمت و اندیکاتورهایی مانند MACD ،RSI ،STOCH و … متوجه شد.
واگرایی زمانی رخ میدهد که نمودار قیمت خلاف اندیکاتورها حرکت کند. میتوان گفت این امر زمانی اتفاق میافتد که بین فعالان بازار در مورد ارزش دارایی اختلاف نظر وجود داشته باشد. واگرایی به دو نوع اصلی معمولی و مخفی تقسیم میشود که هرکدام، به تحلیلگران نشانههایی از ادامه یا تغییر روند ارائه میدهند:
واگرایی معمولی مثبت و منفی
واگرایی مخفی
این واگرایی دقیقا خلاف واگرایی معمولی است و زمانی اتفاق میافتد که روند فعلی تقویت میشود. این نوع واگرایی میتواند نشانهای از ادامه روند فعلی باشد و برخلاف واگراییهای عادی که به بازگشت روند اشاره دارند، واگرایی مخفی به ادامه مسیر اشاره دارد.
همگرایی و واگرایی هر دو به تحلیل روند بازار کمک میکنند اما تفاوتهایی در ماهیت و کاربرد آنها وجود دارد:
واگرایی بیانگر ناسازگاری بین حرکت قیمت و اندیکاتور است، و اغلب نشانهای از تغییر احتمالی روند به شمار میآید.
همگرایی نشاندهنده توافق میان جهت حرکت قیمت و اندیکاتورها است و زمانی رخ میدهد که هر دو در یک جهت حرکت کنند، که این موضوع به معاملهگران اطمینان بیشتری نسبت به پایداری روند میدهد.
درک تفاوت این دو مفهوم به معاملهگران کمک میکند تا از سیگنالهای اشتباه اجتناب کرده و تصمیمات بهتری در بازار بگیرند.
واگرایی و همگرایی در جفت ارزها نیز میتواند تاییدی در ادامه روند یا خلاف روند باشد. بطور مثال اگر نمودار جفت ارز EUR/USD در حال افزایش باشد و جفت ارز GBP/USD نیز در صعود باشد، این می تواند نشانه ای از همگرایی صعودی باشد.
همگرایی به معنی همسو بودن دو جزء متفاوت است. زمانیکه روند نمودار و اندیکاتور هر دو صعودی و یا هر دو نزولی باشند، گفته میشود که نمودار و اندیکاتور همگرا هستند. زمانیکه همگرایی مشاهده شود، به این معناست که نمودار قیمت به روندی که در آن قرار دارد ادامه خواهد داد. یعنی اگر در روند صعودی باشد، به صعود و اگر در روند نزولی باشد، به کاهش قیمت ادامه میدهد ولی با همگرایی به تنهایی نمیتوانید تصمیم به ترید بگیرید و لازم است موارد دیگر هم درنظر داشته باشید.
دو نوع همگرایی مثبت و منفی وجود دارد که در همگرایی مثبت سقف و کف جدید هم در نمودار و هم در اندیکاتور بالاتر از سقف و کفهای قبلی است و نشاندهنده ادامه روند صعودی است و در همگرایی منفی دقیقا برعکس آن خواهد بود.
واگرایی و همگرایی به عنوان ابزارهایی برای بهینهسازی استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی بسیار موثرند. با استفاده از این ابزارها، معاملهگران میتوانند نقاط ضعف و قوت روندها را شناسایی کرده و از این طریق زمانهای مناسب برای خرید و فروش را تعیین کنند.
واگراییها در تشخیص بازگشت روند، و همگراییها در تایید پایداری روند کمک شایانی به تحلیلگران میکنند. در نتیجه، استفاده از این دو مفهوم به معاملهگران این امکان را میدهد که تصمیمات هوشمندانهتری در بازار اتخاذ کنند.
نکته مهم در استفاده از واگرایی و همگرایی تایید گرفتن از سایر ابزارها، خطوط حمایت و مقاومت، خطوط روند و…. است تا اشتباها وارد معامله نشوید و درصد خطا را کاهش دهید.
سیگنال خرید
برای ورود به پوزیشن خرید لازم است در تایم فریم های بالاتر با کمک خطوط روند و همگرایی و واگرایی آن تایم فریم تاییدیهها را بگیرید و بعد از آن اگر هر کدام از واگرایی یا همگرایی مثبت را در انتهای نمودار و در نزدیکی یک سطح و یا خط روند حمایتی مشاهده کردید، میتوانید وارد شدن به پوزیشن را درنظر داشته باشید.
سیگنال فروش
با مشاهده واگراییهای منفی، به فکر معاملات فروش باشید. در این نوع واگرایی نیز باید حتما سیگنالهای تاییدی مانند قرار داشتن قیمت در زیر سطح مقاومتی و یا شکستن خط حمایتی RSI و … را مشاهده کنید تا وارد معامله شوید.
در این استراتژی گاهی اندیکاتورها سیگنالهای اشتباه به شما نشان میدهند و یا در نوسانات بازار بدرستی عمل نمیکنند پس لازم است فقط به اندیکاتورها اتکا نکنید. همچنین برای استفاده از این استراتژی در معاملات خود لازم است به تحلیل تکنیکال تسلط داشته باشید و از سایر سیگنالها نیز تاییدیه بگیرید.
با مطالعه این مقاله با همگراییها و واگراییها آشنا شدید ولی برای ترید موفق لازم است از چند ابزار دیگر نیز استفاده کنید. همچنین در زمان استفاده از واگراییها در معاملاتتان به این نکته نیز توجه داشته باشید که اگر واگرایی در تایم ماهانه، هفتگی یا روزانه باشد، توانایی تغییر روند را دارد. اما اگر در تایمهای پایینتر باشند نباید توقع تغییر روندهای بزرگ را داشته باشید.
نظر شما درباره استفاده از همگرایی و واگراییها چیست؟ آیا این موضوع را در تحلیلهای خود استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
ما در بورس۹۰ آموزشهای تخصصی در زمینهی اکسپرتنویسی و ابزارهای معاملاتی ارائه میدهیم و به کاربران کمک میکنیم تا با استفاده از استراتژیهای خودکار، عملکرد بهتری در معاملاتشان داشته باشند.
بدون دیدگاه